IMPREUNA PE MUNTE

IMPREUNA PE MUNTE

Judetul Arges, com. Arefu – in apropiere de Barajul Vidraru

Proiectul propus are drept scop promovarea si folosirea eficienta a patrimoniului natural existent – Muntii Ghitu Albina –prin constientizarea valorii patrimoniului natural de catre comunitatile locale Arefu si Corbeni  prin:

–  refacerea marcajelor turistice in Muntii Ghitu si Albina,

–  editarea de harti a acestor trasee, ce urmeaza a fi puse la dispozitie gratuit turistilor din zona Arefu insotita de documentar foto

–  realizarea unei pagini de internet si facebook a celor doi munti , cuprinzand, in format electronic hartile mentionate mai sus, cu posibilitea de descarcare si partajare a lor prin intermediul smartphone dar si opinii ale celor care le viziteaza

De ce ?

Zona de nord a vaii Argesului a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare semnificativa a turismului, aspect ce rezulta din numarul semnificativ de pensiuni si hoteluri existente de la Curtea de Arges pana in com. Arefu.

Dezvoltarea capacitatilor de cazare a fost favorizata in primul rand de existenta Transfagarasanului si a Barajului si Lacului Vidraru.

Daca initial turismul in aceasta zona nu implica multe activitati in natura, in ultimii ani aceasta situatie incepe a se modifica, din ce in ce mai multi turisti implicandu-se in activitati sportive.

Startul acestei schimbari a fost dat de Salvamont Curtea de Arges care a refacut traseul Vaii lui Stan, traseu ce este considerat ca fiind unul din mai spectaculoase din Romania.

In anul 2013 este organizat primul concurs de mountain bike Vidraru bike Challenge, concurs care releva si alt tip de tursim ce se poate realize in aceasta zona.

In anul 2015 este organizat primul concurs TRANSFIER , competitie de triathlon considerata in anul 2016, la a doua editie, ca fiind cel mai greu dar si cel mai frumos concurs de triathlon din Romania in acest moment.

Multi dintre participantii atat la Vidraru Bike Challenge cat si la Transfier sau pur si simplu cei care au mers pe Valea lui Stan au apreciat potentialul turistic al acestei zone dar si-au exprimat nemultumirea fata de lipsa unor alte activitati care sa ii determine a petrece mai mult timp in aceasta zona.

Aceiasi opinie o au si cei impliciati in turismul local care sustin ca existenta mai multor trasee turistice marcate corespunzator poate duce la cresterea gradului de ocupare si implicit creearea de locuri de munca suplimentare.

Desi la nivelul acestei zone exista si alte trasee turistice, respectiv Muntii Ghitu – vezi– Muntii Fruntii ( Muntele Albina / Pleasa/ Magureaua) , din cauza faptului ca :

–  aceste trasee au fost marcate cu peste 20 de ani in urma,
–  nu exista harti ale acestor trasee
–  in era digitala, aceste harti cuprinzand trasee ar trebui sa fie disponibile pe telefonul mobil al turistului

Lipsa unor marcaje noi, inexistenta  unor hartilor turistice pentru aceasta zona, fie in format tiparit fie in format digital, este un motiv ce determina turistii sa nu isi aloce mai mult timp de petrecut in aceasta zona, apreciind ca vizitarea barajului Vidraru , a Cetatii Poienari si , eventual , Valea Lui Stan  sunt singurele optiuni de vacanta active in aceasta zona .

Acest aspect are drept consecinta un numar redus de turisti implicate in activitati out-door si inexistenta in cadrul comunitatilor locale din zona a unor furnizori de servicii adiacente activitatilor out-door ( ghizi, calauze , etc).

Refacerea marcajelor turistice  in Muntii Albina / Ghitu impreuna cu realizarea unor harti pot fi accesate si folosite de pe telefonul mobil este de natura  schimba perceptia inexistentei si altor posibilitati de recreere in zona Vidraru – Arefu precum si implicarea mai mult a comunitatilor locale in acest sens.

Cine ?

Beneficiarii in cadrul acestui proiect sunt atat comunitatea locala si turistii care viziteaza aceasta zona anual.

Beneficiarii acestui proiect vor fi persoanele din comunitatile locale care sunt implicate direct sau indirect in activitatile de turism din zona, in acest fel dorim a constientiza la nivelul comunitatilor locale, valoarea patrimoniului natural existent in zona .

Marcarea si digitalizarea traseelor turistice propuse va aduce valoare turismului local prin cresterea numarului de activitati in natura ce pot avea loc in zona, ducand astfel la implicarea a cat mai multi oameni din comunitatile locale in aceste activitati.

Totodata prin implicarea directa in acest proiect a locuitorilor acestor zone, prin prezentarea proiectului si, daca se doreste, participarea la operatiunile de marcare si ecologizare a traseelor indetificate, va atrage implicarea comunitatii locale in protejarea patrimoniului natural .

Cand si cum ?

Perioada – iarna 2016 –  primavara anului 2017

1. Rezervam un site.
2. Achizitionam un gps garmin –pentru digitalizarea traseelor deja existente.
3. Parcurgerea, in perioada de iarna – primavara , a traseelor ce urmeaza a fi marcate , utilizandu-se gps garmin pentru digitalizarea cat mai preciza a traseelor ce urmeaza a fi marcate.
4. Trasee ce vor fi marcate:

In muntele Ghitu

Muntele Ghitu – traseu Corbeni, valea Limpeziii – Vf. Ghitu . Monument
Traseu Vf Ghitu – Vf. Ghitu Bradet.
Coborare Ghitu Bradet – spre curmatura Galesu
Coborarare Vf Ghitu – Poiana Molivis – Transfagarasan – Baraj Vidraru

In Muntele Albina

Traseu

Arefu – Vf Albina – Poiana Pleasa – Casa Argeseana – Baraj Vidraru
Arefu – Vf Albina – Poiana Albina – Poiana Molivis – Baraj Vidraru

5. Realizam unui colaj de fotografii relevante a punctelor de interes din traseele ce urmeaza a fi marcate – documentar foto atat pe iarna cat primavara/vara.

6. Realizam harta si site-ul .

7.  Solicitam sprijinul celor din Arefu/ Corbeni care doresc a se implica in acest proiect iar in primavara/vara impreuna vom marca aceste trasee, evident cu sprijinul celor de la Salvamont Arges.

8. La finalizarea proiectului vom incerca a sarbatori aceast proiect impreuna cu cei de la pensiuni , Salvamont si toti care cred in acest proiect.

Ce obtinem ?

Acest proiect va aduce o mai buna cunoastere a patrimoniului natural al acestei zone dar si o punere in valoare a valorii acestui patrimoniu natural si generand o crestere a numarului de turisti in zona , fapt ce va da posibilitatea dezvoltarii de activitati adiacente turismului out-door.

Va multumim pentru interes si sprijin.
Asociatia Montana Vidraru in parteneriat cu Asociatia Rest.Art